Lær dine børn om penge

999uu156.jpg

Mange går igennem det danske skolesystem uden nogensinde at læse særlig meget om, hvordan man bør tage sig af sin privatøkonomi. De lærer om alt fra græske myte til trigonometri, men skat, renter og netbank har aldrig rigtig figureret på pensum som andet end abstrakte matematiske begreber. Det er ærgerligt, for jo hurtigere de lærer om den slags, jo større chance er der for, at det bliver naturligt for dem, og det kan spare ungdommen for mange økonomiske kvaler længere fremme i livet. I dag ser vi nemlig, at en stadig større andel af dem, der ender op i registre såsom RKI er unge mennesker, der ganske enkelt ikke har lært det med regninger, eller som ikke rigtig har fået begreb om, hvad penge er, og hvordan man budgetterer. Det er bedrøveligt, og med et bedre og mere konkret skolesystem kunne det måske være blevet ændret.

Lommepenge

Lær dem at spare op

Indtil det bliver tilfældet, er det dog at altafgørende vigtighed, at din opdragelse af dine børn også indeholder et økonomisk aspekt. På den måde sikrer du dig i hvert fald, at det ikke er dem. Der ender op på et register for dårlige betaler, eller som pludselig kommer tilbage og trygler dig om penge.

Netop af den grund kan det også være en ganske god ide at forsyne dem med en smule lommepenge i bytte for ekstra gode gerninger såsom rengøring i hjemmet. Det kræver selvfølgelig at de er gamle nok til den slags, men det kræver faktisk ikke de helt store indbetalinger, før de indser, hvordan de bliver nødt til at spare op, for at de kan bruge deres penge, som de gerne vil. Hvis de godt kunne tænke sig at købe en gamer stol børn, som godt kan gå hen at blive ret dyr, så kræver det naturligvis, at de sparer op i længere tid og tilsidesætter andre behov, hvilket der kan være uendeligt stor menneskelig og økonomisk lærdom i.

Budget

Indlem dem i budgettet

En anden god måde at give sine børn noget økonomisk indsigt er ved at indlemme børnene i overvejelserne omkring familiens månedlige budget. Hvis du helst ikke vil have, at de skal bryde deres hoveder med husleje, kan det også være budgettet for noget lidt mere simpelt og konkret såsom en ferie. For det første vil det selvfølgelig gå op for dem, at ferier langt fra er gratis, og de vil lære at regne priser ud og lægge sammen. Ikke mindst vil sådan en opgave kunne lære dem at blive inden for et budget samt at prioritere ud fra pris. Hvad vil man i grunden helst? Sådan en budgetopgave kunne som sagt tage udgangspunkt i en familieferie, men det kunne også sagtens være med udgangspunkt i et haveprojekt eller noget helt tredje, for det er i grunden lige meget, om det er en strandtur eller en ny færdighæk, der skal budgetteres med.

I sidste ende er noget af det vigtigste i dine børns økonomiske uddannelser dog, at du er der til at guide dem, når det kommer til økonomi. Det vil altså sige, at de kan støtte sig til dig, når de for første gang skal lave en årsopgørelse, en opsparing eller sætte penge i aktier. Når det kommer til økonomi, kan man nemlig kun lære af erfaring.