Få råd til de rette prioriteringer i tilværelsen

999uu156.jpg

Det kan i dagligdagen være svært at overskue, hvad der skal til for at få råd til alle de ting man gerne vil. Indimellem kan det ligefrem være svært art få pengene til at slå til i det hele taget blot til forbrug. Mange vil sige at det handler om prioriteringer, men hvordan prioriterer man de rette ting og hvad skal der til for at skabe et råderum, som man ikke umiddelbart selv kan se. Ofte kan du tage hånd om prioriteringerne blot ved små justeringer. Nedenfor kan du læse mere om disse justeringer samt dine muligheder for at få større råderum både på kort og på lang sigt. 

Låst pengepung

Lav et fornuftigt budget 

På kort sigt er det bedste du kan gøre at få lavet et budget, hvis du ikke allerede har et. Med et budget kan du starte med at gennemgå dine udgifter, for at se hvad du i det hele taget betaler til. Her kan det være en idé at undersøge om der fx er abonnementer, forsikringer eller lignende som kan opnås billigere andetsteds. Her kan der være mange penge at hente. Når dette er gjort, skal du lave det store regnestykke. 

Du skal tage husstandens samlede årlige indtægter og fratrække alle de samlede årlige udgifter, hvorved du vil få dit årlige rådighedsbeløb. For at have styr på budget og udgifter skal du tage alle de årlige omkostninger og dividere med 12, hvorved du får alle de udgifter du har månedligt. Dette beløb skal du indsætte på en budgetkonto hvorfra dine regninger og faste overførsler skal trækkes fra hver måned. På denne måde vil der altid være penge til de regninger der kommer løbende, uanset om de kommer månedligt, halvårligt, kvartalsvis eller noget helt andet. 

Tag en ting ad gangen 

På mellemlang sigt er der ligeledes noget du kan gøre i hverdagen for at opnå større økonomisk frirum samt få mulighed for at prioritere hvad du vil. Dette handler i sig selv lidt om prioriteringer og om at tage tingene hen ad vejen. Der er fx ikke nogen der siger at man skal skifte hele garderoben ud på en shopping tur, men du kan nøjes med at købe det du mangler. Det samme gælder for boligrenoveringer som heller ikke behøver bestå af hele boligen på én gang. Man kan klare meget med lidt maling og flot tapet. 

Du kan finde tapet billig online og du kan her sagtens finde moderne tapet og ligeledes kvalitets tapet. Billige tapeter findes fx ved at søge på ”billig tapet” eller lignende og tapet generelt findes i alle prisklasser, med alverdens motiver, mønstre og nuancer. Pointen er at man ikke behøver nå det hele over natten, samt at der ikke er nogen skam i at tage tingene hen ad vejen som du har råd til dem. På denne måde skal tilværelsen ikke gå op i fx kun renovering, men du har mulighed for at prioritere andre ting samtidig. 

Opadgående kurve

Bæredygtige løsninger er investeringer 

De langsigtede løsninger for større økonomisk frirum vil handle om investeringer. Nutidige køb med fremtidige afkast. Her er det de bæredygtige og grønne løsninger der er anvendelige, som fx at omlægge til solceller eller købe en elbil. Det er store dyre investeringer, men også investeringer der har potentiale til at tjene sig selv hjem over tid i forhold til det du sparer. 

Med solceller vil du spare på elregningen og gøre noget godt for miljøet. Med en elbil skal du bruge strøm og lader til elbiler i stedet for dyre fossile brændstoffer. Ligeledes kan omlægning af varmekilder i boligen samt bedre isoleringsinitiativer være måder at spare penge på, som vil give et fremtidigt afkast og dermed give større økonomisk råderum samt mulighed for at prioritere anderledes.