Tag hånd om dit tag

999uu156.jpg

En tagrensning kan i det lange løb spare dig for rigtig mange penge. Du kan selvfølgelig selv rense tagrenderne, men det er vigtigt at få fagpersoner på banen, når det gælder selve taget. Det er nemlig vigtigt at være varsom, når man vil alger og andet skidt til livs.

Æstetik og praktik

Taget udgør en stor del af det samlede indtryk, når man besøger et hjem. Et flot tag er et af de stærkeste salgsargumenter, når det kommer til salg af bolig. Man kalder det jo ikke husets femte facade for ingenting.

Uanset om der er tale om tegl, betontegl, eternit eller tagpap, er det noget nær umuligt at undgå mos og andet skidt på taget. Du kan dog holde det nede og dermed spare penge i det lange løb.

Afhængig af husets alder og stil kan grønne pletter på taget virkelig ødelægge boligens ydre. Selvom mos og alger ofte kun er til gene i forhold til æstetikken, findes der også skadevirkninger ved væksterne.

tag

Mos og andre grimme vækster

Mos holder på vand som en svamp, og det kan i nogle tilfælde få nedbør til at sive ind. Er man uheldig, kan det også kile sig ind og løfte tagsten og tagplader.

Nogle tag bliver mere ramt end andre. Her gælder det især nordvendte tagflader med lav hældning i skygge fra store træer. Desuden kommer der mest skidt på tag, der har en ru overflade.

Du skal ikke skifte taget for ingenting. Det er et enormt omfattende projekt. Vælg derimod en professionel tagrensning. På den måde fremstår det som nyt, og du forlænger tagets levetid uden at betale en formue.

Miljøvenlige metoder

Når taget renses med kemikalier, er det vigtigt, at rensevandet bliver opsamlet ordentligt. Ellers løber giftstofferne fra taget ned i jorden, hvor det forurener vores grundvand.

I dag er der heldigvis udviklet grønnere metoder. Det gælder både for renovering, rens og maling. Mange virksomheder med ekspertise i tag bruger for eksempel EU-godkendt miljøvenlig maling, der holder asbest inde.

havearbejde

Du kan også selv tænke grønt, når du vedligeholder hjemmet. Det kan for eksempel gøres ved at nøjes med vand og kost til at fjerne alger på terrasser og mure.

Varsom vedligeholdelse

Man kan fristes til at investere i sin helt egen højtryksrenser. De er ekstremt effektive og et fedt værktøj til havemanden, der elsker gadgets.

Desværre kan det faktisk gøre mere skade end gavn. Hvis du spuler taget for fuld skrue, kan det nemlig resultere i skader på tagbelægningens overflade.

Det samme gælder for terrassen. Strålen fra en højtryksrenser kan skade stenene, så de bliver mere modtagelige overfor snavs. Derudover fjerner den sandet mellem terrassefliserne.

Vækster på murværk og vinduespartier er derimod en anden sag. Det kan du ofte selv klare med en stige, vand og en børste samt en god omgang knofedt.