Finanssektoren ramt af ligestillingsproblemer

Børsen

Selvom vi i skrivende stund befinder os i 2019, har vi på visse punkter ikke rykket os alt for meget indenfor ligestilling mellem kønnene. En ny britisk undersøgelse viser nemlig, at langt størstedelen af kvinder ansat indenfor finans- og investeringssektoren mener, at de får mindre i løn end deres mandlige kolleger. Læs videre her.

lommeregner

Det gamle argument

Det klassiske argument for at kvinder får mindre i løn er, at der simpelthen ikke er tilstrækkeligt med kvinder i topstillinger inden for finansverdenen. Den britiske undersøgelse viser derimod, at problemet er langt større, end man hidtil har troet. Over halvdelen af de kvinder, der blev spurgt i undersøgelsen, måtte uheldigvis meddele, at de desværre tjener mindre end deres mandlige modparter. Dette er udtryk for en foruroligende tendens inden for finanssektoren, og er noget, som der bør kigges lidt nærmere på.

Uligheden kommer ofte fra uventede steder

Det lyder måske lidt overraskende, men en af de andre væsentlige grunde til uligheden i indtjening skyldes, mænds grundlæggende nepotistiske holdning til fordel for eget køn. Dette kræver nok lidt mere uddybning. Mandlige finansfolk i ledende stillinger har nemlig en klokkeklar tendens til at give deres firmas største kunder til deres mandlige kolleger; og de største kunder er i sidste ende også dem, der udbetaler de største bonusbeløb. Så det handler derfor ikke kun om, at mændene sidder i bedre stillinger, og derfor får mere i løn; det handler også om, at mændene har fordelen, når det drejer sig om at lande de største klienter. Det er således en ulighed, der sniger sig ind ad bagdøren.

børsen

Barslen varsler

Et klassisk problem gør sig gældende her. Kvinder er naturligvis biologisk anderledes indrettet end mænd, og det er nu engang dem, der ender med at bære et barn i maven – fra undfangelse til fødsel. Efter fødslen kommer barselsorloven naturligvis, og selv om den da også gælder for mænd, så er det stadig langt flertallet af kvinder, der ender med at vælge at afsætte ca. et år til bleskifte, sutteflaske og manglende nattesøvn. Dette er selvfølgelig forståeligt nok; man vil jo helst tilbringe så meget tid som muligt med ens nyfødte barn som overhovedet muligt. Problemet opstår, når kvinder fra finanssektoren vender tilbage fra barselsorloven (uanset om de har taget den fulde barsel eller ej). De kunder som disse kvinder tidligere havde inden de gik på barsel, er nu permanent blevet givet til andre. Dette betyder i praksis, at disse kvinder på mange måder ender med at skulle starte helt forfra; og det er bestemt ikke retfærdigt. Det er trods alt 2019; lad os bevæge os fremad, og ikke blot blive hængende i gamle idéer og uretfærdigheder.

De 3 største digitale trends i finansverdenen

finans

Finansverdenen er en sjov størrelse. Den er hele tiden i flux, men vi behandler den faktisk ofte som om, at ingenting har ændret sig. Men det sker og med den teknologiske udvikling, som vi har set indenfor digitale teknologier, så er der mere på spil end nogensinde før.

Og de tendenser vi ser, er interessante, og de har faktisk en indvirkning på professionelle såvel som almindelige borgere, som bare har penge på lommen. Derfor er der god grund til at forstå, hvad de største trends anno 2019 er!

Mobile betalinger overtager markedet

Som dansker har du sandsynligvis allerede apps som Mobilepay eller måske Dankort-appen. Uanset hvad, så har du med garanti mødt de mobile betalingsformer overalt, og de gør endda nemmere for små virksomheder at få sat gang i salget.

Netop dette er faktisk en enorm trend, for der er flere og flere virksomheder, som begynder at tage disse services i brug. Eksempelvis er der mange dagligvarebutikker, som helt almindeligt tager imod de mobile betalingsformer. Honda har endda udviklet en bil, som kan betale for benzinen direkte fra instrumentbrættet – det er en digital revolution.

Har de digitale valutaer tabt?

Bitcoin var en af verdens største digitale valutaer indtil den ramlede sammen i 2018. Men blockchain-teknologien er stadigvæk rigtigt vigtigt.

aktier

Kort sagt, så er blockchain en meget sikker måde at håndtere transaktioner på. Hele pointen med bitcoin og lignende valutaer var jo, at det var anonymt, men at det stadig kunne forblive sikkert.

Ja, det er faktisk med alle slags transaktioner, hvor blockchain-teknologi kunne gøre en stor vinding. I dag kommer vi nok til at se mere og mere af teknologien brugt til at lave digitale betalinger og eksempelvis håndtere lån.

Automatiserede investeringer til alle

På mange måder er kunstig intelligens ikke helt det, som vi troede – der er ikke robotter, som laver maden i ethvert dansk hjem. Men det betyder ikke nødvendigvis, at AI, som det forkortes, ikke stadig har enormt potentiale.

En måde, som den kunstige intelligens kan bruges på, er netop i finansverdenen. For når man skal investere, så kan det nærmest være umuligt at holde styr på alle tallene og variablerne. Derfor bliver der udviklet kunstige intelligenser, som bliver bedre og bedre til at forudse, hvordan tendenserne ser ud.

lommeregner

Igennem komplekse algoritmer, så kommer man lige pludseligt til at få ret nøjagtige forudsigelser om, hvilke aktier, der skal købes, eller hvilken rente er den bedste til en given kunde. Kort sagt, så vil den kunstige intelligens give os noget at arbejde for!

Hvordan finder du de gode investerings apps?

forretningsmand

Det vrimler med investerings apps som du kan downloade til smartphone og computer. Talløse online guides fortæller dig hvor nemt det er at investere og hvor hurtigt du kan blive rig. Mange apps praler med at du hverken har brug for viden eller tid for at blive rig.

Passer det?

Investering i form for handel med aktier, obligationer o.l. har eksisteret i mange århundreder. Og rigtigt mange folk er blevet rigtigt rige med hjælp af gode investeringer.

Men rigtigt mange folk er også blevet rigtigt fattige med hjælp af dårlige investeringer. Så hvordan kan du være sikker på at ende som de første men ikke som de andre?

Det er gratis at love guld og grønne skove. Derfor kan så mange apps bare love dig det.

Den bedste sikkerhed er sund fornuft

Al investering indeholder et element af usikkerhed som gør at du både kan vinde og tabe. Nogle gange endda på samme tid. Her nogle grundregler:

 • Vær mistroisk – når det gælder penge kan du aldrig stole på nogen eller noget. Jo større løfterne, jo større chancen for at de er falske.
 • Brug hjernen, ikke maven – at bruge maven betyder at give efter for et sus. Når noget er tilstrækkeligt fristende, giver det sus i maven. Lad være med at basere investeringer på disse sus. Det har intet med investering at gøre, men er ren gambling.
 • Tjek hvad andre synes om en app inden du bruger den – en god app vil også få mange gode anmeldelser. Men vær kritisk, det er i dag så let at lave fup anmeldelser!

penge

Fup har det med at afsløre sig selv

Jo mere en app lover dig, jo mere kritisk bør du være.

Tjen penge hurtigt, uden at vide noget og uden at bruge tid på det? Tror du virkeligt at det er så nemt? Hvis det var, hvorfor er vi så ikke alle sammen rige?

Det er også vigtigt at tjekke hvem der står bag appen. Er det en seriøs bank, eller finansinstitution? Vær opmærksom på hvor appen kommer fra. En app som er udviklet til USA er ikke nødvendigvis meget nyttig her i Danmark, hvor der gælder andre regler.

Lyt til det gode råd fra eksperterne

Om du bruger apps til investering eller ej, der findes nogle gode råd som har vist deres værdi i det virkelige liv. De gælder alle slags investeringer.

De vigtigste er:

 • Invester aldrig flere penge end du har råd til at tabe
 • Spred dine investeringer mest muligt, læg aldrig alle æggene i en kurv
 • Gør dig klog på det du vil investere i. Om det er en virksomhed eller andet, du skal vide hvad du har at gøre med. Det er stort set alle eksperter enige i.
 • Kan eller vil du ikke bruge tid på at informere dig, lad være med at investere selv. Invester så hellere igennem en investeringsforening eller en bank.

investering

Kan Apple udkonkurrere høreapparatselskaberne?

mobil

Det er ikke nogen hemmelighed, at Apple er et stort brand, der forsøger sig frem inden for forskellige områder. Og lige meget hvad de gør, ender de altid med at nyde en stor succes. Det er således et brand med en stor og succesfuld baggrund, og det betyder, at der også er en massiv kundeskare, der bakker brandet op i, hvad end de nu finder på. Og når det ikke længere er nok med alt lige fra smartphones til smartwatches, er selskabet selvfølgelig nødt til at se sig om efter andre løsninger. Og her er det især sundhedsmarkedet der trækker.

apple

I dag har vi et større fokus på sundhed en tidligere, og det har Apple reageret på

I dag er der et meget stort fokus på den måde, hvorpå vi kan forbedre vores generelle helbred. Over alt hvor vi vender os, kan vi finde gode råd og vejledninger til, hvordan vi kommer i en bedre fysisk form, hvordan vi får en sund psyke og på den måde også bliver en bedre udgave af os selv. Vi ser det i bøgerne på hyldemeter eller hyldemeter i den lokale boghandel, vi ser det i supermarkederne, når der reklameres stort med de sunde madvarer, og vi følger alle med i den trend, der hersker inden for motion. Over alt skyder det nemlig op med nye motionscentre, som der hurtigt findes en stor tilstrømning til.

I fremtiden kan Apple Watch måske aflæse baggrundstøj og på den måde advare

Når Apple fortæller, at de vil satse på sundhedsmarkedet, er det således ikke helt dumt. Der er nemlig et meget stort potentiale her. For det første vil Apple gerne udvikle deres sundhedsapp, således den kommer til at have et større fokus på hørefunktioner. Ambitionerne er helt generelt, at Apple Watch på sigt skal kunne fortælle noget om niveauet af baggrundsstøj, og dermed også hvor mange decibel man har udsat sine ører for.

iphone

Inden for ganske kort til vil Apple måske producere høreapparatslignende-udstyr

Når Apple går massivt ind på det marked med fokus på hørelsen, er der flere høreapparatfirmaer, der frygter, at det kan gå ud over deres handel. Apple er mere smart og mere moderne, og de har et hav af muligheder og dygtige udviklere med sig i bagagen, og det kan betyde en massiv konkurrence for de nuværende høreapparatfirmaer. Det er således ikke utænkeligt, at diverse høreapparatsselskaber vil komme til at lide under den nye satsning og investering, som Apple står overfor, og det er ej heller utænkeligt, at Apple inden for ganske kort tid vil komme til at producere højteknologisk høreapparatslignende-udstyr.

Høreapparatsselskaber kan komme til at lide nedgang, når Apple går ind på sundhedsmarkedet

Og på grund af den massive opbakning, som Apple oplever, vil det nye udstyr helt sikkert blive taget imod med åbne hænder af dem, som der kan gøre brug af det. Det er nyt, og det er spændende, og i den teknologiske verden, som vi lever i i dag, er der ikke noget, der er mere tiltrækkende og lokkende end noget nyt og innovativ elektroni,k der måske kan være med til at forbedre det generelle helbred og den daglige sundhed.

Er det en god ide at investere?

pengerådgivning

Det er langt oftere rige folk der bliver fattige igennem investering end der er fattige folk der bliver rige.

At sikre dine investeringer mod evt. tab kræver at du har tilstrækkelig med resurser for at kunne ride en periode med nedgang ud. Uden at gå fallit. Det kræver som regel en hel del økonomiske reserver. Derfor er det mest folk som i forvejen er rige, som har succes med deres investeringer.

Et er sikkert som dag og nat: værdipapirer er konstant i bevægelse og de går både op og ned.

Betyder det så, at det er håbløst at ville investere hvis ikke du i forvejen har masser af penge?

valg

Forskellen mellem investering og gambling

Nej, det er helt sikkert ikke håbløst. Men det kræver at du ved hvad du gør. Først og fremmest skal du kende forskellen mellem investering og gambling. Fordi mange, især mange unge forveksler det ene med det andet.

Gambling, eller spekulation, er når du satser på held.

Investering er når du satser på viden og branchekendskab.

Mange at de tilsyneladende smarte ”investering apps” er rent faktisk gambling apps.

For eksempel Forex trading. Det er en af de mest populære ”investeringer” som der findes talløse apps til. Men det har slet intet med investering at gøre. Du investerer ikke i væksten af en valuta, men i forandringer i forskellen fra en valuta til en anden. Det kaldes spekulation som er finans-dansk for gambling.

At spekulere i valuta er rendyrket gambling. En enkel henkastet tweet fra fx den amerikanske præsident kan sende dollaren i en spiral. Både op eller ned. Og når dollaren bevæger sig, er alle andre valuta nødt til at reagere. Det er lige så uforudsigeligt som væddeløb eller roulette.

At investere betyder at satse penge på et emne der opfører sig forudsigeligt. I hvert fald så vidt som muligt.

smart investering

Vær smart, følg eksperterne

Hvis du som ikke rig privatperson vil investere gør du klog at følge eksperterne. Ikke Google adwords, men rigtige eksperter. Dvs. folk der påviseligt har succes med at investere. Dem findes der mange af. Mange giver også gerne gode råd, nogle endda gratis. Og langt de fleste vil sige det samme:

 • Invester aldrig mere end du har råd til at tabe
 • Spred dine investeringer mest mulig
 • Gør dig klog på det du vil investere i
 • Overvej en investeringsforening frem for at prøve lykken selv