Mastercard

999uu156.jpg

Her vil vi give et overblik over det populære plastikkort, som kan bruges i hæveautomater i det meste af verden, give indehaveren kredit på køb og adgang til lufthavnslounges og fungere som rejseforsikring.Et Mastercard kan bruges til alt lige fra rejseforskring til bunddække til haven.

 

Typer af Mastercard

Der findes flere forskellige typer af Mastercard, som hver især har forskellige betingelser, fordele og ulemper. Desuden skal man være opmærksom på, at de banker og pengeinstitutter, som udsteder kortene, ligeledes har forskellige betingelser, fordele og ulemper. Og selvom kortene har enslydende navne, skal man huske at tjekke specifikt, hvad det kort, man selv har, dækker. Det kan for eksempel være, at man for nyligt har skiftet bank. Hvis man så vil være sikker på, at et Mastercard Gold Basic fra Arbejdernes Landsbank har de samme betingelser som et Mastercard Guld fra Danske Bank, så er det vigtigt at undersøge det, så man ikke ender med at få sig en overraskelse.

 

Forsikringer

På mange Mastercard ligger der nogle forsikringer. Det er efterhånden almindeligt kendt hos forsikringsselskaberne, at man som forsikringstager er bedre dækket ind med de rejseforsikringer, som Mastercard tilbyder, end den rejseforsikringsløsning forsikringsselskabet selv kan tilbyde til samme pris. Hvis man skal ud at rejse, kan man med et Mastercard få adgang til lufhavnslounges verden over. Udover lækker mad og toiletter uden kø får man her adgang til fred og ro. Det kan godt være nødvendigt – især hvis man rejser ofte, rejser i forbindelse med sit arbejde eller er taget på eventyr med en baby.

 

Kreditkort

Med et Mastercard har man mulighed for at få kredit ved køb og dermed bruge kortet til at opnå kredit. I modsætning til et almindeligt Dankort hvor beløbet bliver trukket på kontoen med det samme, har man her mulighed for at udskyde betalingen. Hvis man har en måned, hvor man ved, man har nogle ekstraordinære udgifter, kan man betale dem med kortet. På den måde vil beløbet først blive trukket fra kontoen eksempelvis 45 dage senere, hvor man så sandsynligvis har fået løn endnu engang, så der er nok til at dække købet. Hvis man nu efter de 45 dage fortsat ikke har penge til at tilbagebetale med, kan man hos nogle banker vælge at tilbagebetale over en periode. Her må man kontakte sin bank for at høre, hvilken rente man så vil blive pålagt at betale, men det er typisk en fordelagtig rente sammenlignet med andre kreditmuligheder.

 

Hvad koster det?

Prisen på et Mastercard varierer fra bank til bank. Nogle banker har ikke noget særskilt gebyr, mens andre tager nogle hundrede kroner om året for kortet.

 

Har jeg reelt et behov?

Man er naturligvis nødt til at se på sig selv og sit behov, inden man anskaffer sig endnu et plastikkort. For nogle mennesker findes der ikke noget behov. Der findes mennesker, som ikke rejser udenlands og i øvrigt ville have vanskeligt ved at administrere den ekstra købefrihed mere kredit giver. Disse har tydeligtvis ikke brug for det.

Hvis man af og til rejser og dermed har brug for rejseforsikring og gerne et ekstra kreditkort som backup, så kan et Mastercard være en god ide. I Danmark tager de fleste butikker imod Visa/Dankort, og i udlandet findes der også mange butikker, der tager imod Visakort®, men der findes også mange, som ikke gør. Her giver det en ekstra sikkerhed at have et alternativt betalingsmiddel med sig på rejsen.

Hører man til den gruppe, som har en bank, hvor man uden særskilt gebyr, kan få et Mastercard udstedt, er der mange, som benytter sig af denne mulighed, men uden at bruge kortet til hverdag. Så har man det og kan vælge at bruge det eller lade være, hvis man skal på ferie. Det kan også være, man har en måned med en enkelt tung udgiftspost. Denne er noget udover det sædvanlige, men dog ikke nok til, at det ville være besværet værd at få oprettet en kassekredit eller optage et decideret lån til formålet. Også her kan et Mastercard være løsningen.