De 3 største digitale trends i finansverdenen

finans

Finansverdenen er en sjov størrelse. Den er hele tiden i flux, men vi behandler den faktisk ofte som om, at ingenting har ændret sig. Men det sker og med den teknologiske udvikling, som vi har set indenfor digitale teknologier, så er der mere på spil end nogensinde før.

Og de tendenser vi ser, er interessante, og de har faktisk en indvirkning på professionelle såvel som almindelige borgere, som bare har penge på lommen. Derfor er der god grund til at forstå, hvad de største trends anno 2019 er!

Mobile betalinger overtager markedet

Som dansker har du sandsynligvis allerede apps som Mobilepay eller måske Dankort-appen. Uanset hvad, så har du med garanti mødt de mobile betalingsformer overalt, og de gør endda nemmere for små virksomheder at få sat gang i salget.

Netop dette er faktisk en enorm trend, for der er flere og flere virksomheder, som begynder at tage disse services i brug. Eksempelvis er der mange dagligvarebutikker, som helt almindeligt tager imod de mobile betalingsformer. Honda har endda udviklet en bil, som kan betale for benzinen direkte fra instrumentbrættet – det er en digital revolution.

Har de digitale valutaer tabt?

Bitcoin var en af verdens største digitale valutaer indtil den ramlede sammen i 2018. Men blockchain-teknologien er stadigvæk rigtigt vigtigt.

aktier

Kort sagt, så er blockchain en meget sikker måde at håndtere transaktioner på. Hele pointen med bitcoin og lignende valutaer var jo, at det var anonymt, men at det stadig kunne forblive sikkert.

Ja, det er faktisk med alle slags transaktioner, hvor blockchain-teknologi kunne gøre en stor vinding. I dag kommer vi nok til at se mere og mere af teknologien brugt til at lave digitale betalinger og eksempelvis håndtere lån.

Automatiserede investeringer til alle

På mange måder er kunstig intelligens ikke helt det, som vi troede – der er ikke robotter, som laver maden i ethvert dansk hjem. Men det betyder ikke nødvendigvis, at AI, som det forkortes, ikke stadig har enormt potentiale.

En måde, som den kunstige intelligens kan bruges på, er netop i finansverdenen. For når man skal investere, så kan det nærmest være umuligt at holde styr på alle tallene og variablerne. Derfor bliver der udviklet kunstige intelligenser, som bliver bedre og bedre til at forudse, hvordan tendenserne ser ud.

lommeregner

Igennem komplekse algoritmer, så kommer man lige pludseligt til at få ret nøjagtige forudsigelser om, hvilke aktier, der skal købes, eller hvilken rente er den bedste til en given kunde. Kort sagt, så vil den kunstige intelligens give os noget at arbejde for!

Hvordan finder du de gode investerings apps?

forretningsmand

Det vrimler med investerings apps som du kan downloade til smartphone og computer. Talløse online guides fortæller dig hvor nemt det er at investere og hvor hurtigt du kan blive rig. Mange apps praler med at du hverken har brug for viden eller tid for at blive rig.

Passer det?

Investering i form for handel med aktier, obligationer o.l. har eksisteret i mange århundreder. Og rigtigt mange folk er blevet rigtigt rige med hjælp af gode investeringer.

Men rigtigt mange folk er også blevet rigtigt fattige med hjælp af dårlige investeringer. Så hvordan kan du være sikker på at ende som de første men ikke som de andre?

Det er gratis at love guld og grønne skove. Derfor kan så mange apps bare love dig det.

Den bedste sikkerhed er sund fornuft

Al investering indeholder et element af usikkerhed som gør at du både kan vinde og tabe. Nogle gange endda på samme tid. Her nogle grundregler:

 • Vær mistroisk – når det gælder penge kan du aldrig stole på nogen eller noget. Jo større løfterne, jo større chancen for at de er falske.
 • Brug hjernen, ikke maven – at bruge maven betyder at give efter for et sus. Når noget er tilstrækkeligt fristende, giver det sus i maven. Lad være med at basere investeringer på disse sus. Det har intet med investering at gøre, men er ren gambling.
 • Tjek hvad andre synes om en app inden du bruger den – en god app vil også få mange gode anmeldelser. Men vær kritisk, det er i dag så let at lave fup anmeldelser!

penge

Fup har det med at afsløre sig selv

Jo mere en app lover dig, jo mere kritisk bør du være.

Tjen penge hurtigt, uden at vide noget og uden at bruge tid på det? Tror du virkeligt at det er så nemt? Hvis det var, hvorfor er vi så ikke alle sammen rige?

Det er også vigtigt at tjekke hvem der står bag appen. Er det en seriøs bank, eller finansinstitution? Vær opmærksom på hvor appen kommer fra. En app som er udviklet til USA er ikke nødvendigvis meget nyttig her i Danmark, hvor der gælder andre regler.

Lyt til det gode råd fra eksperterne

Om du bruger apps til investering eller ej, der findes nogle gode råd som har vist deres værdi i det virkelige liv. De gælder alle slags investeringer.

De vigtigste er:

 • Invester aldrig flere penge end du har råd til at tabe
 • Spred dine investeringer mest muligt, læg aldrig alle æggene i en kurv
 • Gør dig klog på det du vil investere i. Om det er en virksomhed eller andet, du skal vide hvad du har at gøre med. Det er stort set alle eksperter enige i.
 • Kan eller vil du ikke bruge tid på at informere dig, lad være med at investere selv. Invester så hellere igennem en investeringsforening eller en bank.

investering

Er det en god ide at investere?

pengerådgivning

Det er langt oftere rige folk der bliver fattige igennem investering end der er fattige folk der bliver rige.

At sikre dine investeringer mod evt. tab kræver at du har tilstrækkelig med resurser for at kunne ride en periode med nedgang ud. Uden at gå fallit. Det kræver som regel en hel del økonomiske reserver. Derfor er det mest folk som i forvejen er rige, som har succes med deres investeringer.

Et er sikkert som dag og nat: værdipapirer er konstant i bevægelse og de går både op og ned.

Betyder det så, at det er håbløst at ville investere hvis ikke du i forvejen har masser af penge?

valg

Forskellen mellem investering og gambling

Nej, det er helt sikkert ikke håbløst. Men det kræver at du ved hvad du gør. Først og fremmest skal du kende forskellen mellem investering og gambling. Fordi mange, især mange unge forveksler det ene med det andet.

Gambling, eller spekulation, er når du satser på held.

Investering er når du satser på viden og branchekendskab.

Mange at de tilsyneladende smarte ”investering apps” er rent faktisk gambling apps.

For eksempel Forex trading. Det er en af de mest populære ”investeringer” som der findes talløse apps til. Men det har slet intet med investering at gøre. Du investerer ikke i væksten af en valuta, men i forandringer i forskellen fra en valuta til en anden. Det kaldes spekulation som er finans-dansk for gambling.

At spekulere i valuta er rendyrket gambling. En enkel henkastet tweet fra fx den amerikanske præsident kan sende dollaren i en spiral. Både op eller ned. Og når dollaren bevæger sig, er alle andre valuta nødt til at reagere. Det er lige så uforudsigeligt som væddeløb eller roulette.

At investere betyder at satse penge på et emne der opfører sig forudsigeligt. I hvert fald så vidt som muligt.

smart investering

Vær smart, følg eksperterne

Hvis du som ikke rig privatperson vil investere gør du klog at følge eksperterne. Ikke Google adwords, men rigtige eksperter. Dvs. folk der påviseligt har succes med at investere. Dem findes der mange af. Mange giver også gerne gode råd, nogle endda gratis. Og langt de fleste vil sige det samme:

 • Invester aldrig mere end du har råd til at tabe
 • Spred dine investeringer mest mulig
 • Gør dig klog på det du vil investere i
 • Overvej en investeringsforening frem for at prøve lykken selv